Gândăcelul ~ Elena Farago

– De ce m-ai prins în pumnul tău,
Copil frumos, tu nu știi oare
Că-s mic și eu și că mă doare
De ce mă strângi așa de rău?

Copil ca tine sunt și eu,
Și-mi place să mă joc și mie,
Și mila trebuie să-ți fie
De spaimă și de plânsul meu!

De ce să vrei să mă omori?
Că am și eu părinți ca tine,
Și-ar plânge mama după mine,
Și-ar plânge bietele surori,

Și-ar plânge tata mult de tot
Căci am trăit abia trei zile,
Îndură-te de ei, copile,
Și lasă-mă, că nu mai pot!…

Așa plângea un gândăcel
În pumnul ce-l strângea să-l rupă
Și l-a deschis copilul după
Ce n-a mai fost nimic din el!

A încercat să-l mai învie
Suflându-i aripile-n vânt,
Dar a căzut în țărna frânt
Și-ntepenit pentru vecie!…

Scârbit de fapta ta cea rea
Degeaba plângi, acum, copile,
Ci du-te-n casă-acum și zi-le
Părinților isprava ta.

Și zi-le că de-acum ai vrea
Să ocrotești cu bunătate,
În cale-ți, orice vietate,
Oricât de făr-de-nsemnătate
Și-oricât de mică ar fi ea!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 3.60 out of 5)
Loading...
Gandacel, Primavara, Insecte, Poezie Elena farago

27 Comentarii

  1. Unii dintre noi ne-am nascut odata cu era calculatoarelor si tastaturile US, am invatat sa traim foarte bine fara sh-tz, suntem sanatosi tun, si la cap si la trup :D! Stiinta merge inainte si fara diacritice, pana si aterizarile pe Marte se fac fara ele … excesul de diacritice invata creierul sa fie lenes !

    * problema copiilor este ca nu au vocabular si nici cultura ca sa inteleaga cuvintele din context 🙂 , mai trebuie umblat la “butoane” si reglati nitel si cu altceva, nu doar tablete, telefoane, manele, filme si jocuri !
    ~~~
    Si ca sa-ti dovedesc ca nu au nicio importanta diacriticele, creierul este un “dispozitiv” magnific, folosit aproape rudimentar de catre majoritatea oamenilor, expun in continuare textul de mai sus “codat” : Typoglycemia (Jumbled Text)
    ~~~~

    Uini dnitre noi ne-am nsacut odtaa cu era caualcoaletorlr si tsaautitrle US, am ianavtt sa tairm frtoae bnie fraa sh-tz, suentm santsaoi tun, si la cap si la turp :D! Siitnta mrgee inanite si fraa dcrtiaicie, pana si atreiazirle pe Marte se fac fara ele … execusl de dcriatciie ianvta cerireul sa fie lnees !

    * poerblma coiplior este ca nu au vcboaluar si ncii clutrua ca sa ientlgeaa cuvientle din coentxt 🙂 , mai treuibe uamblt la “butnoae” si rgealti ntiel si cu aeltcva, nu doar taeblte, teelfnoae, mnaele, filme si jocrui !

  2. Ce deranjant este ca până și pe un site de „literatură” română, de POEZII mai ales, să mai îndrăznim să postăm poeziile poeților noștri, mari și mici, fără diacritice, de parcă farago a scris gandacelul astfel. Ce mai înțeleg oare copiii noștri când citesc versul „Cand a cazut în tarna frant”?? Cum va citi „tarna”? Trist, pe bune. Fiți și voi, dragi literați, mai mândri de limba noastră, ce o tot batjocorim în halul ăsta.

  3. Fascinantă operă literară în versuri! Un pastel excepțional. Eul liric își exprimă sentimentele în mod direct, sentimente care astăzi se găsesc pe chipurile triște ale oamenilor care au citit cândva această poezie dramatică.

  4. Știu poezia asta de vreo 31 de ani, de când eram în clasa a II-a. Imaginați-vă cu ce emoție le-o recit acum elevilor mei când o studiem…

  5. A fost o poezie foarte emotionanta. Cand eram mica si mama mea imi citea poezia, pentru prima oara, mi-a venit sa lacrimez.

  6. e o poezie care ne invata ca nu trebuie sa omoram gazele oricat de mici ar fi ele si este si emotionant cand am citit-o imi erau inlacrimati ochii

Adauga un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.