Invata ~ Folclor

Invata de la apa sa ai statornic drum
Invata de la flacari ca toate-s numai scrum
Invata de la umbra sa taci si sa veghezi
Invata de la stanca cum neclintit sa crezi

Invata de la soare cum trebuie s-apui
Invata de la piatra cat trebuie sa spui
Invata de la vantul ce-adie pe poteci
cat trebuie prin lume de linistit sa treci

Invata de la toate ca toate sunt surori
Sa treci frumos prin viata, sa poti frumos sa mori
Invata de la vieme ca nimeni nu-i uitat
Invata de la nufar sa fii mereu curat

Invata de la vultur cand umerii ti-s grei
Si du-te la furnica sa vezi povara ei
Invata de la greier, cand singur esti, sa canti
Invata de la Luna sa nu te inspaimanti

Invata de la pasari sa fii mai mult un zbor
Invata de la toate ca totu-i trecator
Ia seama, fiu al jerfei, prin lumea care treci
Sa-nveti din tot ce piere cum sa traiesti in veci

(din lirica populara norvegiana) … sursa sigura a versurilor este inca neclara !

Versuri Audio :

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
hands

5 Comentarii

  1. Poezia a circulat in mediile crestine si cu o alta melodie (foarte probabil compusa de Nicolae Moldoveanu) cu destul de mult timp inainte ca Adriana Ausch sa o lanseze la Cenaclul Flacara cu melodia pe care o regasim pe Internet. Faptul ca poezia a reusit sa zboare pe sub “radarul” cenzurii este o performanta uriasa la acea vreme, iar povestea cu “folclorul norvegian” e lesne de verificat. Nu sunt total sigur ca e scrisa de Dorz (asa cum o banuiam CU ANI DE ZILE inainte de a aparea la “Cenaclu”) dar e sigur ca acest mare poet era in stare… Autorul sau traducatorul este familiar cu imagistica biblica si, as indrazni sa spun, chiar cu traducerea Cornilescu a Bibliei. Dorz corespunde si la aceste minime cerinte…
    Oricum nu cred ca se va gasi nimeni care sa isi inchipuie ca “fiul jertfei” din final ar avea a face cu sacrificiile proletariatului, ale lui Vasile Roaita sau ale tov. Ceausescu… “Sa-nveti din tot ce piere/ cum sa traiesti in veci” e cit se poate de explicit si e cu atit mai remarcabila scaparea cenzurii cu cit “vesnicia” trebuia scoasa cu orice pret din sufletele oamenilor. Stie cineva cum a influentat acest cintec viata interpretei?

    1. Poezia este scrisa de Zorica latcu (pe numele ei monahal Maica Teodosia) una din maicile arestate in anii 50 la mănăstirea Vladimirești.

  2. Multumesc ca ai adus in fata ochilor nostrii aceasta minunata poezie a fr. Traian Dorz. Martusisesc ca sun bucuros pentru faptul ca tot mai multi oameni pun la suflet poeziile lui si totodata tin sa reaminteasca cititorilor ca ceea ce citesc apartine unui geniu, as putea spune fara sa gresesc, al poeziei crestine . Am psus ca sunt bucuros desi am intalnit si pe alte bloguri zeci de alte poezii ale fr. Traian Dorz, fara ca el sa fie specificat ca autor al lor sau in cel mai trist caz, autorul era altul….Iata ce marturiseste un preot atent: “…. era in jurul anului 1980… un fost coleg de facultate, P.C. Pr. Vasile Fluieras, paroh in cartierul Manastur din orasul Cluj-Napoca, m-a invitat sa-l insotesc intr-o vizita la un bolnav. Fost student la medicina, acest om intampinase, in ultimul an de studii, o rasturnare teribila a destinului si a fiintei sale! Poliomielita…….l-a strivit sub aripa sa fatidica. Paralizia ii repartizase sarmanului intelectual doar capul, luand in stapanire restul organismului……… O calugarita ce cunoscuse exilul din viata monahala, pentru ca manastirea in care traise a fost desfintata abuziv, a gasit aici sansa unica de a practica prin jertfa de sine, credinta crestina. s-a casatorit cu acest condamnat pe viata, pentru a-l putea sluji si, prin el, pe Bunul Dumnezeu. Douazeci si sapte de ani a avut parte de aceasta misiune…. La capataiul lui am aflat – printre multe altele – ca aceasta minunata poezie ce incepe cu versurile:”Invata de la ape sa ai statorinic drum / invata de la flacari ca toate-s numai scrum….” si incheia cu versurile:”Ia seama, fiu al Jertfei, prin lumea care treci / Sa-nveti din tot ce piere, cum sa traiesti in veci!” – nu era “din lirica norvegiana”, ci era scrisa de un roman anonim. Acel drept credincios poet, refuzand orice compromis cu regimul trecut, si-a parcurs la randu-i viata aidoma Sfintilor. Daca imi aduc bine aminte, se numea Traian Dorz si facea parte din Oastea Domnului…..” ( citat din cartea “Sub privirile sfintilor zilei” de parintele Ioan-Tiberiu Visan)

Adauga un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.