Eu nu strivesc corola de minuni a lumii ~ Lucian Blaga

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
şi nu ucid
cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc
în calea mea
în flori, în ochi, pe buze ori morminte.
Lumina altora
sugrumă vraja nepătrunsului ascuns
în adâncimi de întuneric,
dar eu,
eu cu lumina mea sporesc a lumii taină –
şi-ntocmai cum cu razele ei albe luna
nu micşorează, ci tremurătoare
măreşte şi mai tare taina nopţii,
aşa înbogăţesc şi eu întunecata zare
cu largi fiori de sfânt mister
şi tot ce-i neînţeles
se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari
sub ochii mei-
căci eu iubesc
şi flori şi ochi şi buze şi morminte.

(1919)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3.33 out of 5)
Loading...
bread

31 Comentarii

 1. Ma uitam ca multi din cei care au scris aici se regasesc in poezie….adica cum? Sunt si ei o lumina ? Sunt mai presus decat ceilalti? Blaga spune clar,de fapt se scuza ca deranjeaza pe altii care au scris deja despre asta…’eu nu strivesc…si nu ucid”…dar mareste misterul despre ceva ce este deja mister.Doar faptul ca foloseste metafore si epitete superbe(toti marii poeti aveau caiete de rime,epitete si metafore),nu ii da dreptul sa fie mai presus de societate.El impotriva tuturor,si noi ne regasim in asta?A fi rebel,a te impotrivi societatii,autoritatilor,corectitudinii…etc,este ceva normal? Suntem cu totii niste egoisti,individualisti,ne credem unicati,mai rau si credinciosi care ne iubim aproapele din compasiune si mila.Vreau sa vad un comentariu la adresa poeziei lui Blaga,facut din ce a citit si simtit el .Ne sunt impuse niste comentarii de doi lei,despre cunoasterea ancestrala si filozofica a lui Blaga,ca el se gandea de fapt la regnele animal,vegetal si mineral…sa fim seriosi!!!

 2. salut, eu dau simulare la romana din george bacovia ,daca ma e cineva care a dat……sa imi spuna si mie ce ia venit la simulare ..rog ….id: iliepok

  1. e mai greu cu scrisul pentru unii; îți sugerez să nu mai mergi la școală, nu ai ce face acolo, nu e locul tău acolo…

 3. ioana asta poeta, in primul rand se scrie irascibila nu inascibila;) in al-2-lea rand macar sa ajungi u la unghia de la degetul mic al lui Lucian Blaga, chiar era nevoie sa te duci in america la nush ce scoala?! POFTIM CULTURA “ROMANEASCA” si ne mai miram de ce ajunge tara asta asa…. unde mai este unitatea noastra culturala, daca u te duci sa preiei de la ei?!

 4. help me plz!!!!!!
  diriga mea de romana ne dat deja subiectele de la teza de romana dar in subiecte ne-a dat de ales o poezie si nea dat 4 poeti g. cosbc
  g. toparceanu
  ion pillat si
  dimitrie bolintineanu noi avem de ales o poezie dintre toate aceste scrise de ei si alte lucruri de scris dar nu stiu care sa aleg cine este pe site in acest moment rog sa ma ajute si sa imi dea o propunere fiindca vreau sa impresionez diriginta

 5. dupa parerea mea, aceasta poezie este de o frumusete aparte fiind foarte diferita de orice alt gen de poezie citit de mine. se poate observa existenta filosoficului dar si sentimente cum ar fi cele de iubire din ultimele versuri.

 6. Deci aceasta pezie este minunata,practic da cuprinde in adancul sau in timp ce o citesti. Ioana am inteles ca tu ai vreai sa faci pe intelectoala dar tot ce ai scris tu e ca trebuie “impartita:…eu nu ma pricep sa zic ce ii mai trebuie consider ca este perfecta asa cum este.Si apropo nu te mai lauda atat daca faci pleonasme cand incerci sa te dai mare.

 7. Mie-mi plac mai mult tainele din flori, din ochi, de pe buze… Buze abia soptind taine!… Ochi care atat de multe pot sa spuna!… Apoi taina noptilor cu luna, splendida si tainica lumina de luna!… Lucian Blaga, poetul frumusetilor ascunse, adanci!…

 8. Oameni buni,toate cuvintele voastre ucid corola de lumini a lumii.Opriti-va! Nu e o poezie pe care s-o tratam cu comentarii inspirate din programele scolare sau copiate dupa parerea cine stie carui critic apatic.Cu cat veti incerca mai mult sa patrundeti cu mintea si nu cu sufletul tainele lumii si neintelesurile vietii, cu atat mai mult va veti departa de adevar.Simtiti inainte de a gandi!

 9. credeam ca blaga nu vrea sa descopere lumea si misterele. El nu era cel care cauta sa protejeze simbolul si misterul ?

 10. corola de minuni a lumii=lumea e o floare,floare=frumusete,fragilitate+efemeritate
  ,nu ucid cu mintea-gand-cuvant-actiune-toalitatea actiuniilor=dinamica lumii
  în flori, în ochi, pe buze ori morminte.=in conceptie,in nastere,in viata,in moarte
  se opereaza cu simboluri,blaga e un mare filozof si initiat

 11. “căci eu iubesc
  şi flori şi ochi şi buze şi morminte.”…iubesc universalitatea lui Blaga…insa…chiar nu sunt capabila sa inteleg cu adevarat aceste versuri din punct de vedere propriu.Teoretic am inteles-o… insa simta ca e altceva…dar nu stiu ce…:)

 12. Este o poezie inascibila……..ma numesc ioana tudorel si sunt pe cale sa devin poeta…..sunt la o scoala speciala pe nume hictoryactory din america acum doar sunt in vizita la constanta….dupa actele mele gandite poezia aceasta este frumoasa si artistica…..am uitat sa spun ca am 23 de ani……….e artistica dar mai are nevoie de spatiu adica toata poezia estte numai o strofa…….ea trebuia impartita

  1. Ioana din cate se vede tu habar nu ai de filozofia lui Blaga si de ceea ce vrea sa spuna el in poezia asta.Pe langa asta, faptul ca e numai o strofa este un element de modernitate al poeziei.Intai informeaza-te, apoi critica!

  2. Poeta? Ma scuzi dar la ce exprimare ai nu o sa ajungi nici jurnalista ! Numele oraselor si al continentelor se scriu cu litere mari. Daca urmasii mei o sa-ti invete “operele” e trist.Macar nu-ti mai da numele…

  3. Liceul l-ai facut in Romania?e o chestiune de cultura generala,o astfel de poezie nu se poate numi”frumoasa si artistica”,mai ales daca pretinzi ca vezi deveni poeta.

  4. imi pare rau sa spun asta dar nu stii nimic despre blaga in special despre aceasta poezie, o ” ars poetica ” de exceptie o exprimare metaforica ,particulara a ipostazei creatorului fata de restul societatiii

  5. Ioana, modernismul este o mișcare culturală, artistică și ideatică care include artele vizuale, arhitectura, muzica și literatura progresivă care s-a conturat în circa trei decenii înainte de anii 1910 – 1914, când artiștii s-au revoltat împotriva tradițiilor academice și istorice impuse și considerate standard ale secolelor anterioare.
   Poezia este modernista. Daca modernismul este rezultatul revoltei artistilor impotriva regulilor standard impuse pana atunci, oare faptul ca poezia nu e impartita in strofe nu este pur si simplu parte din structura modernista? Daca ai observat, poezia este compusa din doua mari fraze poetice, punctuatia respectand inceperea versurilor cu majuscule. Aceste aspecte, alaturi de ingambament si vers liber formeaza ceea ce este numita structura modernista. nu sunt experta, dar aceasta este ceea ce am inteles.:)

Adauga un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.